HAE

Haluaisin ajatella olevani vastuullinen ja säästäväinen kuluttaja, jolla on homma hanskassa, ainakin mitä rahaan tulee. Taitaa kuitenkin olla niin, että vaikka paljon olenkin viimeisten vuosien aikana rahasta ja rahattomuudestakin oppinut, niin vielä on niin paljon opittavaa, että melkein hävettää.

Mutta miksi sitten pitäisi hävetä? Jokainen meistä aloittaa jostain, ja kaikki kulkevat oman tiensä. Haluaisin silti olla jo perillä. Haluaisin olla taloudellisesti riippumaton. Haluaisin, että tililläni ja sijoituksissani olisi sen verran rahaa, että minun ei olisi pakko käydä töissä, mikäli en haluaisi.

Huomaan vertaavani itseäni todella usein niihin, jotka ovat oman polkunsa loppupäässä ja ovat tehneet vuosien ajan pieniä ja suuriakin päätöksiä oman tavoitteensa eteen. Silloin kateus nostaa rumaa päätään ja joudun palauttamaan itseäni maan pinnalle muistuttamalla, että hekin ovat aloittaneet jostain. Yleensä pienin askelin, ja mitä se minun elämääni vaikuttaisi, vaikka heidän askeleensa olisivat olleet suurempia ja mahtavampia kuin minun? Jokainen kulkee kuitenkin omilla tossuillaan ja tekee itselleen sopivia päätöksiä.

Valitettavan usein huomaan myös ylpeyden ruman pään nousevan mielessäni, kun huomaan, että joku toinen ei ole ymmärtänyt aloittaa vaurastumisen matkaa, vaikka on muka jo niin vanha, tai tuhlaa rahansa älyttömyyksiin. Ja minä kuvittelen olevani parempi, tai ainakin paremmin asiani hoitava, koska minulla on ollut mahdollisuus kuulla ja opiskella raha-asioita ja tehdä omasta mielestäni järkeviä päätöksiä niiden suhteen. Tällöinkin palauttelen itseäni maan pinnalle.

Miksi rahasta puhuminen on niin vaikeaa? Olen ollut iloinen, kun muutaman viime vuoden aikana erityisesti naiset ovat rohkaistuneet puhumaan rahasta, säästämisestä, kuluttamisesta ja sijoittamisesta. Mikään niistä ei ole yksinkertaista tai yksiselitteistä. Tuntuu, että vaikka tiedon pitäisi helpottaa omien arvojen mukaisten päätösten tekoa, niin silti yksittäisten päätösten tekeminen vie todella paljon voimavaroja, kun niitä pitää punnita niin monelta eri kantilta.

Uskon, että kehityn tulevaisuudessa vastuullisemmaksi kuluttajaksi. Kuluttajaksi, joka ostaa tarpeeseen, mutta joka uskaltaa ostaa myös puhtaasta halusta. Uskon, että nykytrendi on se, että raha-asiat ovat läpinäkyvämpiä. Ja se on hyvä! Haluankin omalla panoksellani olla luomassa vieläkin avoimempaa rahasta puhumisen kulttuuria jakamalla tänne blogiin omia mietteitäni aiheen tiimoilta.

Vastaa

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*