HAE

Ei, valitettavasti joudun tässä kohtaa ehkä hiukan selittämään lisää tuota lukua, joka myönnettäköön, kuulostaa todella hurjalta summalta kolmen hengen kuukauden ruokabudjetiksi.

Meillä ei käytetä seitsemää sataa kuussa ruokaan. Se on vain summa, jonka puolisoni siirtää minulle, ja josta sitten säännöstelen joka viikko meille rahaa. Suunnitelmani on yksinkertainen: puolisoni saa palkan kahden viikon välein ja siirtää minun tililleni siitä 350 euroa. Pidän nämä mieheni antamat rahat “varjoruokatilillä” ja joka perjantai lisään näistä rahoista yhteiselle ruokatilillemme sen verran, että siellä on yhteensä 175 euroa.

Näin saan sivuun aina sen verran mitä edellisellä viikolla on jäänyt käyttämättä ja pystyn säästämään niitä rahoja erinäisiin tarkoituksiin. Mieheni rahoista en siirrä koskaan euroa enempää omaan 10 000 euron säästööni, vaan ne kohdennan muuten.

Meillä on kolme tiliä, joille säästän ylimääräisiä ruokarahoja. On autokustannustili, josta maksetaan renkaat, muut pienet varaosat, katsastukset, sekä pienet rempat. Onneksi meillä oli tällä tilillä säästöjä, koska viime kuussa automme kytkin hajosi, ja se pikkuremppa maksoi 550 euroa. Entisessä elämässämme tuo olisi kirpaissut paljon ja vaikeuttanut taloudellisesti elämäämme yli puoli vuotta jälkeenkinpäin.

Toinen tili on kissatili, jolle säästän varmuuden vuoksi rahaa, jos kissallemme sattuisi jotain. Kissamme steriloitiin muutama kuukausi sitten, ja tältä tililtä maksettiin tuo toimenpide. Tällä hetkellä tilin saldo on melko vaatimaton, mutta kasvaa taas pikkuhiljaa.

Kolmas tili, mille säästän mieheni rahoja, on lomatili. Sinne olen saanut tänä vuonna jo kiitettävät 600 euroa säästettyä. Mutta on tietenkin sanomattakin selvää, että nämä rahat käytetään kyllä tähdellisempiin asioihin, mikäli kissatilillä tai autotilillä ei ole tarpeeksi rahaa yllättäviin menoihin.

Olen sitä mieltä, että aina on parempi säästää etukäteen, jos siihen on mitenkään mahdollisuus. Olen sellainen ihminen, jota stressaisi aivan älyttömästi, jos yht´äkkiä tulisi tilanne, joka hoituisi helposti maksamalla suuri summa rahaa, mutta minulla ei olisi millä maksaa, koska en ole varautunut.

Nämä kolme tiliä toimivat siis puskurinamme yllättäviä menoja varten. Ja mieheni rahoittaa ne kokonaan, vaikka minä huolehdinkin siitä, että rahat tulevat säästettyä. Omat ylimääräiset rahani laitan ASP-tilillemme, johon mieheni tekee luultavasti yhden ainoan siirron ennenkuin pääsemme hakemaan asuntolainaa.

Emme säästele ruokaostoksissamme, vaan meillä menee noin 400 euroa kuussa ruokaan ja yhteisiin kulutustarvikkeisiin. Tästä olisi varmasti mahdollista nipistää paljonkin, mutta täytyy myöntää, etten halua säästää aivan kaikesta, vaan nautin mielummin elämästä silloinkin kun säästän isoihin tavoitteisiin.

Vastaa

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*